Tapas filety z sardeli w tempurze

Tapas filety z sardeli w złocistej tempurze, jeden ze specjałów kuchni hiszpańskiej. Doskonałe jako przekąska podawane z różnego rodzaju sosami, a do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Najlepiej smażyć na patelni lub we frytownicy, nie rozmrażając uprzednio, w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 180°C około 1½-2 min., do uzyskania złocistej barwy panieru. Rozgrzać piekarnik do 230 ° C, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 min. w temp. 230 ° C. Najlepiej smakuje spożywany zaraz po przyrządzeniu.

Składniki

sardela 50% [sardela (Engraulis spp)]

tempura 50% [mąka pszenna, woda, białko jaja, bułka tarta (mąka pszenna, woda, sól, drożdże),olej roślinny słonecznikowy, skrobia, sól, zagęszczony sok z cytryny, substancja spulchniająca: E500ii; stabilizator: E450(i)]

Opakowanie jednostkowe: 300 g
Opakowanie zbiorcze: 10 x 300 g