Risotto z owocami morza to naprawdę wyśmienita potrawa, która połączenie kremowej konsystencji risotto z bogactwem smaków owoców morza. Oto prosty przepis na to pyszne danie:
- Składniki:
- 200 g ryżu do risotto
- 100 g surowych krewetek surowych obranych 31-40 MyFood
- 100 g mięsa małży gotowanego MyFood
- 1 cebula
- pół papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 0,5 l gorącego bulionu warzywnego
- pół szklanki passaty pomidorowej
- oliwa,
- sól, pieprz
- siekane świeże zioła: oregano, lubczyk
Wykonanie:
Krewetki i małże rozmrażamy i dokładamy do miseczki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej na złoty kolor cebulę i czosnek. Wsypujemy ryż i mieszamy dokładnie. Wlewamy wino i gotujemy do lekkim ogniu do momentu kiedy ryż całkowicie wchłonie wino. Wlewam bulion i dodajemy siekaną paprykę i dalej gotujemy. Kiedy ryż zmięknie dodajemy krewetki, małże, passatę, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3 -4 minuty. Zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy siekane zioła i mieszamy.
Smacznego!