Dorsz bałtycki w sosie cytrynowym

Dorsz bałtycki w sosie cytrynowym

SKŁADNIKI: 1 paczka (500 g) filetów z dorsza bałtyckiego MyFood, 200 g śmietany 36%, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier, szczypta szafranu lub curry, olej rzepakowy do smażenia, 2 łyżki masła, świeże zioła.

Rybę kroimy na porcje i doprawiamy do solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor. Śmietanę 36% wlewamy do rondelka i na małym ogniu. Następnie dodajemy z cytryny i wszystkie przyprawy (sól, pieprz, szafran i odrobinę cukru). Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszając łączymy z sosem. Usmażoną rybę polewamy sosem cytrynowym i posypujemy ziołami. Możemy podawać ją z gotowanymi warzywami i makaronem.