Kalmary w złocistej panierce

 

Składniki: 100 g mąki kukurydzianej, skrobia kukurydziana 100 g, 3 g soli, 0,5 g czarnego pieprzu, 2 duże jajka, 300 g bułki tartej, 5 g pietruszki, 1 g czosnku w proszku, 1 opakowanie kalmarów ciętych na paski, olej do smażenia.

Przygotowanie: wymieszać mąkę, skrobię w solą i pieprzem i odstawić. Jajka ubić roztrzepać w osobnej miseczce. Bułkę tartą wymieszać z pietruszką i czosnkiem. Kalmary rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, obtoczyć w mieszance z mąki kukurydzianej. Następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w panierce z bułki tartej. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni do odpowiedniej temperatury, smażyć (ok. 1 minuty) partiami na złoty kolor. Podawać chrupiące natychmiast po usmażeniu.